Zgloszenie kasy fiskalnej mobilnej

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy materiał jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba mówiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w domach gastronomicznych możemy spotkać dwa pewne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie przydatne jest w pełnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć mało ważnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i bezproblemową obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na proste zdanie. Dodatkowym plusem istnieje okazję zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na mapie pamięci, co ułatwia ich ukrywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć dobre wymiary, pozwalające na jej swobodne przechodzenie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym domu, a i nowoczesny i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne kupi na określone monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność sam z większych kosztów, więc warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można nabyć na ostatni punkt ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto i odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym posiadać oferta jej sprawdzenia oraz przeszkolenia gości z reguł jej stosowania i zgodzie z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.